شرکت تجهیزات چشم پزشکی نبی طب پارس
مقالات تخصصی پزشکی

التهاب پلک چشم یا بلفاریت

blepharitis

التهاب پلک چشم یا بلفاریت

بلفاریت چیست ؟

بلفاریت التهاب پلک ها بویژه در لبه آنهاست. این بیماری شایع بوده و ممکن است بر اثر یک عفونت خفیف میکروبی و یا بیماری پوستی منتشر ایجاد شود.

بلفاریت به دو شکل رخ می دهد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر می شود. دو علت شایع بلفاریت قدامی عفونت های میکروبی و سبوره  هستند.در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک غدد meibomian است قسمت داخلی پلک گرفتار می شود. دو بیماری پوستی که سبب بلفاریت خلفی می شوند عبارتند از: آکنه روزاسه و شوره سر.

علائم و نشانه ها:

صرف نظر از نوع بلفاریت، علائمی که معمولاً در بلفاریت دیده می شوند عبارتند از: خارش، سوزش، اشکریزش، احساس جسم خارجی، پوسته پوسته شدن (روی مژه ها و در گوشه چشم و یا روی پلک)، خشکی، و قرمزی لبه های پلک.

در صورت وجود چنین علائمی مراجعه به چشم پزشک لازم است. در صورتی که بلفاریت درمان نشود، در دراز مدت سبب ضخیم شدن لبه های پلک، متسع شدن مویرگ ها، تریکیازیس (رشد معکوس مژه ها به طرف داخل چشم)، ریزش مژه ها، اکتروپیون (برگشتن پلک به طرف خارج) و انتروپیون (برگشتن پلک ها به طرف داخل) شود. همچنین ممکن است منجر به واکنش ها و عوارضی در سطح ملتحمه و  قرنیه گردد.

بلفاریت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک از شما درباره علائم و نشانه‌هایی که دارید سوال می‌پرسد، سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند و مژه و چشم شما را معاینه خواهد کرد. می‌توان بلفاریت را از طریق انجام معاینه چشم تشخیص داد. معاینات چشم و تمرکز بر روی پلک و سطح جلوی چشم شامل موارد زیر می‌باشد:

  • سابقه پزشکی بیمار برای مشخص کردن علائم و نشانه‌هایی که بیمار دارد و هرگونه مشکلی در سطح سلامت عمومی او که باعث بروز مشکلات چشمی شده است.
  • معاینه سطح خارجی چشم از قبیل ساختار پلک، بافت پوست و ظاهر مژه‌ها
  • ارزیابی لبه‌های مژه‌ها، ساقه مژه و باز بودن غدد چربی با استفاده از نور و بزرگ نمایی
  • ارزیابی کیفیت و ماهیت اشک به منظور بررسی هر نوع ناهنجاری

 

درمان بلفاریت:

درمان ممکن است شامل تمیز کردن به همراه ماساژ دادن، کمپرس گرم روی پلک ها، رژیم غذایی و استفاده از آنتی بیوتیک باشد.
تمیز کردن همراه با ماساژ: یکی از مهمترین نکات در درمان بلفاریت ها تمیز کردن پلک ها همراه با ماساژ لبه پلک ها به مدت ۲ مرتبه در روز توسط خود شخص می باشد به گونه ای که برای بهتر انجام دادن این کار از یک شامپو بچه رقیق شده توسط آب می توانید استفاده نمایید به صورتی که در ابتدا چشم ها را توسط آب یک مقدار خیس می نمایید و توسط سر انگشت کوچک دستتان شامپو بچه رقیق شده را در ناحیه لبه پلک و انتهای مژه ها بمدت ۱۵ ثانیه ماساژ می دهید که این امر موجب می شود شوره و کراست ها تمیز شوند. قبل از باز کردن چشم هایتان آن را بوسیله آب شستشو دهید تا کراست ها و شوره های تمیز شده وارد چشم هایتان نشود. تمیز نگه داشتن چشم ها در درمان بلفاریت ها بسیار حائز اهمیت می باشد.

کمپرس گرم روی پلک ها: در حالتی که التهاب لبه چشم ها بسیار قابل توجه است استفاده از کمپرس آب گرم بسیار موثر می باشد به گونه ای که از یک حوله گرم ( برای انجام این کارحوله را توسط آب گرم خیس نمایید.) در صورتی که مژه ها حالت روغنی پیدا کرده باشد به مدت یک دقیقه و چند مرتبه در روز می توانید استفاده نمایید. برای انجام این کار می توانید از حوله گرم خشک هم استفاده نمایید.
در نوع دوم بلفاریت ، بلفاریت شوره ای و نیز التهاب غدد میبومین استفاده از کمپرس گرم بیشتر توصیه می شود. استفاده از کمپرس گرم بروی پلک ها برای درمان بلفاریت احتمال گل مژه (انسداد غدد میبومین) در افراد را کاهش می دهد.

استفاده از آنتی بیوتیک : در صورتی که بلفاریت در اثر عفونت های باکتریایی نیز ایجاد شود به صورتی که میکروب ها، لبه پلک ها را در ناحیه ای که مژه ها رویش کرده اند را فرا گیرند استفاده از پماد های آنتی بیوتیک بسیار موثر می باشد. در صورتی که التهاب زیاد باشد و عفونت قابل توجهی نباشد در برخی موارد می توان از قطره یا پماد های استروئیدی استفاده نمود که موجب می شود التهاب کاهش یابد.
رژیم غذایی : در بعضی از افراد استفاده از شیرینی جات بویژه کاکایو و شکلات موجب تشدید بلفاریت می شود. کاهش این نوع از مواد غذایی و مصرف نکردن آن ها در درمان بلفاریت ها بسیار موثر می باشد.

http://doctor-rahimi.com/

https://dr-yadegari.ir

https://www.noorvision.com/fa/

 

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09199968063