شرکت تجهیزات چشم پزشکی نبی طب پارس
مقالات تخصصی پزشکی

آب مروارید چیست

888

آب مروارید چیست

آب مروارید عبارت است از تیره و کدر شدن عدسی چشمها می باشد. این حالت می تواند باعث مشکلات بینایی هنگام مطا لعه و رانندگی و دیگر امور روزانه شود. شایع ترین نوع کاتاراکت نوع وابسته به سن آن است. کاهش شفافیت عدسی چشم یک روند طبیعی  در طول زمان است و به واسطه افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش پیدا می کند.تقریبا تمام افراد بالای ۶۵ سال به درجاتی از این بیماری مبتلا می شوند.

غالبا کاتاراکت پیشرفت تدریجی دارد و در آغاز،مشکلات بینایی ایجاد نمی کند اما با افزایش کدرشدن عدسی،مشکلات بینایی نیز آغاز می شود.این عارضه ممکن است سبب تاری یا عدم وضوح دید شود.چنانچه کدر شدن عدسی نزدیک مرکز عدسی نباشد ممکن است شما از وجود آب مروارید آگاه نباشید.

یکی از نخستین نشانه‌های ابتلا به آب مروارید، بروز مشکل دید در شب است. آب مروارید اغلب موجب تیرگی دید می‌شود و ممکن است به شکل‌گیری سایه‌های زرد یا قهوه‌ای در بینایی نیز منجر شود.در ابتدا، این شرایط مشکل جدی طی روز ایجاد نمی‌کند، چراکه به‌طور معمول نور کافی برای جبران تیرگی دید وجود دارد. با وجود این، هنگام شب این شرایط مشکل آفرین می‌شود و خطرات جدی برای بیمار هنگام انجام فعالیت‌هایی مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین ایجاد خواهد کرد.

 

دلایل بروزآب مروارید:
  • کهولت سن یکی از عواملی است  که در گذر زمان، لنز سخت شده و شفافیت خود را از دست میدهد.
  • بیماری هایی چون دیابت و یا مصرف داروهای کورتون دار(استروئیدی (کورتیکو استروئیدها))به وجود بیاید که باید تحت درمان لیزر شبکیه و دیابت قرار گیرند.
  • وارد شدن ضربه بر چشم که کاتاراکت ضربه ای نام دارد و در اکثر مواقع با گذر زمان و پس از سالها در فرد به وجود می آید.
  • کاتاراکت مادرزادی که نوزادان از زمان تولد یا در همان سنین کودکی دچار آن می شوند. در اکثر مواقع در این نوع کاتاراکت چشم، بینایی مختل نمی شود اما اگر اختلال به وجود آمد حتما باید چشم کودک را تحت عمل جراحی قرار داد.
  • سابقه خانوادگی که به بستگان درجه اول و دوم اطلاق می شود.
  • قرار گرفتن به مدت زمان طولانی و بدون محافظ در مقابل نور آفتاب
  • داشتن سابقه جراحی یا بیماری های التهاب چشم
  • مصرف الکل و کشیدن سیگار

 

علائم آب مروارید: 

از رایج ترین و مهمترین علائم بیماری آب مروارید یا کاتاراکت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تار شدن و در اکثر مواقع محو شدن بینایی
  • حساسیت شدید به نور و روشنایی اعم از روشنایی بیش از حد نور اتومبیل ها در شب، پخش شدن نور آفتاب و نور چراغ ها، و همچنین دیدن هاله اطراف چراغ ها.
  • کم رنگ و یا محو شدن رنگ ها
  • دید کم و یا کور سویی در شب.
  • دوبینی و یا چند بینی که در اکثر موارد با بالا رفتن شدت آب مروارید وضعیت بدتر می شود.
  • افزایش دید نزدیک، بالا رفتن مداوم شماره عینک و لنز.

موارد نام برده شده در بالا می تواند ناشی از دیگر بیماری های چشمی نیز باشد پس اگر با یکی از موارد بالا روبرو شدید حتما به نزد چشم پزشک بروید. بهترین زمان عمل کاتاراکت چشم بستگی به تشخیص دکتر چشم شما دارد.

تشخیص آب مروارید:

پزشک برای تشخیص اینکه آیا یک فرد به آب مروارید مبتلا شده است یا خیر، سابقه پزشکی بیمار را بررسی و چشم‌ها را معاینه کند. امکان دارد که پزشک انجام چند آزمایش مختلف را تجویز کند، این آزمایش‌ها عبارتند از:

• آزمایش دقت بینایی. در این تست برای تشخیص میزان توانایی فرد در خواندن حروف و علائم، از جدولی با علائم بینا‌یی سنجی که به ترتیب کوچک می‌شوند، استفاده می‌شود. هر یک از چشم‌ها در شرایطی تست می‌شود که چشم دیگر بسته است و یا با یک چشم بند پوشیده شده است. پزشک در این وضعیت تشخیص می‌دهد که آیا نمره بینایی چشم فرد ۲۰ از ۲۰ است یا دارای نواقصی است.

• آزمایش Slit lamp این تست برای چشم پزشک این امکان را فراهم می‌آورد که بتواند ساختار پیشین چشم را با میکروسکوپ مشاهده کند. این میکروسکوپ که slit lamp نام دارد، با استفاده از یک خط نور شدید در قرنیه، عنبیه، عدسی و فضای بین عنبیه و قرنیه شکاف ایجاد می‌کند تا موجب روشن شدن آن نواحی شود. این شکاف نور، شرایطی را برای پزشک ایجاد می‌کند تا اجزای چشم را چندین برابر بزرگ‌تر از حالت عادی مشاهده کند، در نتیجه امکان تشخیص نا هنجاری‌ها و نقص‌های کوچک برای پزشک ساده‌تر می‌شود.

جراحی تنها راه درمان!

تنها راه درمان آب مروارید جراحی است؛ در گذشته جراح چشم عدسی را هنگامی که کاملاً کدر شده بود از چشم خارج و دید را توسط عینک اصلاح می‌کرد؛ اما بهتر است قبل از اینکه عدسی کاملا سفت شود عمل جراحی انجام گیرد. اگر علائم آب مروارید خفیف باشد تغییر نمره عینک ممکن است موقتا مشکلات شما را حل کند.

دارو، روش تغذیه، ورزش یا وسائل نوری باعث درمان یا پیشگیری از بروز آب مروارید نمی‌شود، دوری از نور خورشید ممکن است به جلوگیری یا کند شدن پیشرفت آب مروارید کمک کند؛ عینک‌های آفتابی که نور ماورا بنفش را جذب می‌کنند یا عینک‌های طبی با یک پوشش ضد اشعه ماورا بنفش باعث حفاظت از چشم می‌شوند.

در آب مروارید ناشی از افزایش سن، ملاک جراحی،میزان دید بیمار است.در واقع جراحی زمانی  انجام می‌شود که کاهش بینایی فرد با زندگی روزمره او مداخله کند. به ندرت عدم جراحی می‌تواند منجر به تورم عدسی و ایجاد آب سیاه و افزایش فشار داخل چشم شود که در این موارد باید به صورت اورژانس آب مروارید جراحی شود، در آب مروارید‌های مادرزادی در اطفال جراحی فوری برای جلوگیری از تنبلی چشم ضروری است.

طی جراحی، عدسی کدورت یافته خارج می‌شود و در صورت امکان یک لنز داخل چشمی با قدرت برابر عدسی چشم فرد در همان محل کاشته می‌شود، یا گاهی به علت مشکلات چشم بیمار یا طی جراحی عدسی در محل دیگری جلوی عنبیه جاگذاری می‌شود.

تکنیک‌های خروج عدسی کدورت یافته با دو روش عمده قابل انجام است:

روش اول با برش بزرگ ۱۲-۱۰ میلیمتری و خارج کردن محتویات عدسی کدورت یافته و جاگذاری لنز داخل چشمی انجام می‌شود که سرانجام بخیه‌ها در طی سه ماه بعد برداشته می‌شود.

روش دوم با برش کوچک ۳.۲ میلیمتری و خارج کردن محتویات عدسی توسط دستگاه فیکو انجام می‌شود که نتایج جراحی تقریباً مشابه است و معمولاً از بخیه استفاده نمی‌شود.

گردآورنده : زهره نوروزبه

منابع :

www.aakashhealthcare.com

 

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09199968063